Toe aan een nieuwe vloer en wilt u heel graag zelf een vloercoating leggen? Dit is natuurlijk mogelijk! Dit is mogelijk door een doe het zelf vloercoating pakket! Hierin zitten alle benodigdheden die u nodig heeft bij het leggen van zo’n vloercoating. Ook als u wat minder ervaren bent, blijkt dit geen probleem te zijn. Lees in deze blog alles over het leggen van uw eigen vloercoating.

Wat is een vloercoating?

Een vloercoating zorgt ervoor dat uw vloer slijtvast wordt, dat uw vloer tegen vocht, chemicaliën, vuil en stof kan. Zo’n vloercoating wordt vaak gebruikt in de industrie. Hierbij kunt u denken aan magazijnen, garages en fabrieken. Door deze vloercoating blijft uw vloer jarenlang mooi en is het schoonmaken en schoonhouden van uw vloer een stuk makkelijker.

U kunt niet alleen in een magazijn, garage of fabriek zo’n vloer leggen, maar dit kan ook gewoon in uw woning. Als u een extra laag PU strong topcoat toevoegt, heeft dit hetzelfde effect als een gietvloer. Een puntje om op te letten is als uw ondergrond oneffenheden bevat, dan gaat u dit terugzien als u een vloercoating heeft aangebracht. Als u dus een tegelvloer of houten vloer heeft, is het erg belangrijk dat deze is voorbewerkt voordat u zo’n vloercoating aanbrengt.

Aan de slag met je eigen vloercoating

Als u klaar bent met de voorbereiding van uw vloer, kunt u beginnen met het echte werk. U gaat dan allereerst de vloercoating mengen. Daarvoor roert u eerst de verpakking met het basismateriaal goed om. Dan voegt u de complete inhoud van de verpakking met de verharder toe. Als u deze verhoudingen niet goed afweegt, dus als u teveel of te weinig verharder toevoegt, is dit nadelig voor het eindresultaat.

Als u de verharder heeft toegevoegd gaat u de vloercoating mengen. Dit doet u minimaal twee minuten lang, als u dit gedaan heeft kunt u de vloercoating overgieten in een emmer en kunt u direct beginnen met het aanbrengen ervan. Dit doet u om de verwerkingstijd zo lang mogelijk te houden.

Wat heb je nodig voor het leggen van jou vloercoating

Voor het vloercoating systeem heeft u de volgende dingen nodig:

 • Epoxy primer
 • Epoxy vloercoating (deze is optioneel voor meerdere lagen)
 • PU topcoat

Voor het voorbereiden voor de ondergrond heeft u de volgende producten nodig:

 • Schuurmachine met een diamantkom
 • Een bouwstofzuiger
 • Tape

Voor het aanbrengen van de primer en de vloercoating heeft u de volgende dingen nodig:

 • Handschoenen
 • Een mengemmer
 • Een mengstaaf of een mengmachine
 • Kwasten
 • PU roller voor de PU topcoat
 • En een rolbeugel

Als u in een grote ruimte een vloercoating wilt aanbrengen, dan kunt u deze lagen het beste verdelen met een vloertrekker. Als u spijkerschoenen draagt zodra u over de vloercoating loopt, laat u zo een min mogelijke afdruk achter. Het advies is vaak om met minimaal twee personen een vloercoating aan te brengen.

Hoelang duurt het opdrogen van een doe het zelf vloercoating?

Hoe warmer het is, hoe sneller een vloercoating opdroogt. Als de temperatuur ongeveer 15 graden is, dan duurt het ongeveer 3 dagen voordat uw vloer weer licht belastbaar is, na 10 dagen kunt u uw vloer weer volledig gebruiken. Als het bijvoorbeeld 20 graden is, is uw vloer na 2 dagen alweer licht belastbaar en is uw vloer na 7 dagen weer volledig te gebruiken. In deze blog heeft u verschillende dingen kunnen lezen over het zelf leggen van een vloercoating!

About Author