Een puppy is natuurlijk super leuk! Een nieuw familielid erbij zorgt ook wel voor wat alertheid. Kijk goed van tevoren of jullie wel geschikt zijn om een puppy in huis te nemen want het vraagt veel tijd en veel energie van je. Zeker in de eerste paar maanden zal het even bikkelen zijn. Je wilt natuurlijk dat je hondje alles zo goed mogelijk leert en een zo fijn mogelijk leven heeft. Er zijn verschillende puppy trainingen waar je over na zou kunnen denken. Maar als je dat nou niet echt iets lijkt is er genoeg te vinden op het internet over jouw honden soort. Met ervaring op doen en strikte regels zul je er ook echt wel komen!

Voeding

In de eerste maand na de geboorte heeft je puppy nog genoeg aan de melk van zijn moeder. Na deze eerste maand kun je bijvoeren met puppyvoeding uit blik of met natvoer met een hoog eiwit- en vetgehalte. Zorg dat de puppy’s in deze fase zo’n 5 tot 6 keer per dag eten. Natvoer heeft de voorkeur, omdat dit wat zachter is voor de tere tandjes. Na deze maanden kan je overgaan op echte brokken voor je hond. Er zijn verschillende merken honden voer waar je uit kunt kiezen. Voorbeelden zijn Royal Canin en Hills. Kijk goed waarvan jij denkt dat het beste bij je hond past en kijk er ook een beetje naar wat jouw hond met plezier eet. Je kunt het altijd wat lekkerder en voedzamer maken met bijvoorbeeld gekookte kip of wat natvoer door de brokken te mixen.

Vachtverzorging

De frequentie van het wassen zal variëren, afhankelijk van de vachtstructuur. Zeer kort haar mag alleen worden gewassen als het vies is. Kortharige puppy's moeten gemiddeld twee keer per jaar worden gewassen en langharige puppy's ongeveer elke drie maanden. Als jouw hond graag zwemt, moet de vacht daarna worden afgespoeld. Deeltjes uit rivier- of zeewater die op de vacht achterblijven, kunnen irritatie veroorzaken. Zorgvuldig afspoelen zal dit voorkomen.

Zorg ervoor dat de shampoo gaat schuimen en let er daarbij op dat deze niet in de ogen of oren van de hond komt. Er moet lauw water worden gebruikt, samen met een speciale shampoo voor puppy's om irritatie of een verstoring van de natuurlijke pH-waarde van de huid te voorkomen.

De beste manier om voor de tanden van uw puppy te zorgen, is door ze meerdere keren per week te poetsen met een tandenborstel en tandpasta die speciaal voor honden is gemaakt. Als dit echt niet lukt is het alternatief een kauwstaaf. Dit verwijdert ook tandplak.

About Author