Wereldrampen

Helaas schijnt niet altijd overal de zon en is het niet altijd windstil. In de wereld gebeuren er helaas nou wel eens wat rampen. Van hevige overstromingen tot bosbranden. Het is allemaal niet fijn. Tot nu toe vallen alle rampen in Nederland heel erg mee. Jaarlijks sterven er gemiddeld 106.000 mensen door rampen. En het is misschien raar om dit te realiseren maar op een gegeven moment stopt het leven op aarde toch echt. Klimaatverandering vormt absoluut een bedreiging. Verandert onze planeet in een diepvries of in een oven? De wereld van 2100 zal warmer en extremer weer kennen en dat betekent op z’n minst een veel onprettiger leven voor miljarden mensen. Bewoners van laaggelegen kuststreken krijgen vaker te maken met een stijgende zeespiegel, waardoor fatale overstromingen eerder regel dan uitzondering worden. Steeds meer mensen komen om van de honger, omdat de regens het ene jaar na het andere wegblijven. Enorme gebieden in Afrika en Azië raken in de greep van droogte en hongersnood die er het gevolg van is.

Bosbranden

Iedereen kent het wel, de heftige bosbranden die dit jaar aan de gang waren in Australië. Bijna elk jaar kampt Australië wel met hevige bosbranden maar dit jaar leek er geen einde aan te komen. Maar hoe ontstaan al die bosbranden eigenlijk? Australië kampt met de grootste droogte sinds de metingen begonnen. 2019 was er bovendien het warmste jaar ooit gemeten. Daardoor ligt er nu veel dood, kurkdroog plantenmateriaal in de bossen. Een brand die eenmaal begint, kan zich zo heel makkelijk verspreiden. Branden kunnen zo hevig worden dat ze hun eigen weer maken. Door de enorme hitte worden dan onweerswolken gevormd, met droge bliksem die elders nieuwe branden veroorzaakt. Door verschillend vurenhout wordt het ook alleen maar erger. Gelukkig brak er een grote regenval uit en zijn de meeste branden nu rustig en onder controle.

Tornado

Een tornado is een wervelwind. Een tornado lijkt op een draaikolk. Ze komen vooral voor in afwisselende weersomstandigheden, maar bijna nooit in West-Europa. Tornado Alley is een plek midden in de Verenigde Staten, waar heel vaak tornado's voor komen. Een tornado ontstaat als koude en warme lucht elkaar ontmoeten. De koude lucht schuurt langs de warme lucht. De ijslucht wordt opgeladen en stijgt omhoog. Doordat de warme lucht is opgeladen is het nu een onweerswolk. Als de lucht rond geduwd wordt, ontstaat er een tornado. Op dat moment komt de tornado. Als de tornado de grond aanraakt, verwoest hij alles wat hem in de weg staat zoals houten huizen, auto's en bomen.